Ελλάδα - Ιαπωνία. Κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.
Η Ιαπωνία, μια νησιωτική χώρα η οποία λέγεται αλλιώς και «Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου» θεωρείται – όχι άδικα - ως μία από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες στον κόσμο. Μέλος της G8, έχει τη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως βάσει ονομαστικού ΑΕΠ και τη τέταρτη με βάση την αγοραστική δύναμη. Επίσης είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγέας και συγχρόνως εισαγωγέας στον κόσμο.
Την ανάπτυξη και ευημερία που γνωρίζει σαν χώρα, την αναγνωρίζει κανείς μέσα από δείκτες όπως το ότι έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονίας στον κόσμο, το υψηλότερο προσδόκιμο μέσο όρο ζωής για άντρες και γυναίκες (80,85 & 87,71 έτη αντίστοιχα !) ενώ έχει και το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.
Πέρα από τα κοινά στοιχεία που διαθέτει με τη χώρα μας όπως το έντονο νησιωτικό στοιχείο, την αγάπη για τη θάλασσα, το θέατρο και την οδήγηση από τ’ αριστερά (!) υπάρχουν αδελφοποιημένες πόλεις και δρόμοι μεταξύ Ελλάδος και Ιαπωνίας ήδη από το 1982. Μεταξύ αυτών η Μυτιλήνη, η Μύκονος, οι Δελφοί, η Σπάρτη, η αρχαία Επίδαυρος καθώς και η αρχαία Ολυμπία, τα νησιά Λευκάδα και Μήλος και τέλος η οδός Ερμού.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η κινητοποίηση των κατοίκων του Δήμου INAZAWA απέφερε τη συνδρομή 1.900.822 γιεν για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Το οικονομικό θαύμα που χαρακτήρισε την άνθηση της ιαπωνικής οικονομίας, συνέβη τις δεκαετίες '60, '70 & '80. Η δεκαετία του ’90 χαρακτηρίστηκε από τη στασιμότητα της οικονομίας τους με έντονο το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, κάτι που άρχισε ν’ αφήνει πίσω της, μόλις από το 2005. Οικονομία που έχει δώσει έμφαση στη βιομηχανία, αποτελεί πατρίδα εταιρειών με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα τόσο στη μηχανοκίνητη βιομηχανία όσο και στη τεχνολογία αιχμής.
Οι Ιάπωνες ως λαός χαρακτηρίζονται από την ευγένεια και τον πολιτισμό τους. Νωπή είναι στη μνήμη μας η φωτογραφία από το Μουντιάλ στη Βραζιλία, όπου οι Ιάπωνες φίλαθλοι αποχώρησαν από το γήπεδο μετά τον αγώνα της ομάδας τους με την Ακτή Ελεφαντοστού, αφού πρώτα μάζεψαν όλα τα σκουπίδια που είχαν δημιουργήσει.
Συνδιοργανώτρια χώρα με τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ του 2002, συμμετέχει στη παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου, ανελλιπώς από το 1998.
Ας νικήσει ο καλύτερος...