Πότε οι τράπεζες γίνονται βάρος στις οικονομίες
Βραδύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης και επιδείνωση της ανισότητας παρατηρείται σε χώρες όπου ο τραπεζικός κλάδος είναι μεγάλος ως προς το ΑΕΠ της οικονομίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα του ΟΟΣΑ, που στηρίχθηκε σε στοιχεία μιας 50ετίας από τα 34 κράτη-μέλη του οργανισμού, θυμίζοντας τα διδάγματα που άφησε η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, το 2007-09. Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής: «Πολλές φορές είναι υπερβολικά μεγάλος ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Οταν είναι ήδη ανεπτυγμένος, μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μεγεθών του μπορεί να επιβραδύνει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των οικονομιών».
Υπερβολές σε δάνεια Οι μεγάλες τράπεζες υπολογίζοντας πώς θα διασωθούν από κρατικά κεφάλαια εάν βρεθούν στο χείλος του γκρεμού, τείνουν να παρέχουν υπερβολικά πολλά δάνεια, τόνισε σε σχετική ομιλία η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν.
Το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με υπερβολικές πιστώσεις, πυροδοτώντας μη βιώσιμες «φούσκες» στον κλάδο των ακινήτων και άλλα περιουσιακά στοιχεία ενώ δεν επενδύουν επαρκώς σε βιώσιμες και αναπτυσσόμενες εταιρείες με υπαρκτό ρόλο στην ανάπτυξη μιας οικονομίας, συμπλήρωσε η ίδια. Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, το οποίο αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, παραπέμπει σε ομιλία του πρώην επικεφαλής της Αρχής Εποπτείας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) της χώρας εν μέσω της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τότε ο Αντερ Τέρνερ είχε χαρακτηρίσει «κοινωνικά άχρηστες» κάποιες δραστηριότητες των εταιρειών στο Σίτι του Λονδίνου, το μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει το μερίδιό της στη Royal Bank of Scotland ακόμη και εάν υποστεί κάποια απώλεια, προκειμένου να κλείσει το «κεφάλαιο» της κατοχής πλειοψηφικού μεριδίου στην τράπεζα από το κράτος.
Πηγή: www.kathimerini.gr