top of page

Μηδενικό αφορολόγητο σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000


Το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο για τους φορολογούμενους. Μετά τις πληροφορίες για νέες επιβαρύνσεις σε όσους διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο, ήρθαν να προστεθούν χθες οι προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη για μηδενικό αφορολόγητο σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται την ώρα που έχει φουντώσει η συζήτηση για τη νέα φορολογική επιδρομή που ετοιμάζεται με στόχο να βρεθούν επιπλέον άνω του ενός δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2016, σε εφαρμογή των όσων περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, «διότι και να επιβαρύνεις αυτά τα εισοδήματα δεν θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα» και προσέθεσε: «Εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος, αν πάμε και επιβαρύνουμε φορολογικά πολίτες και επιχειρήσεις σε υπέρμετρο βαθμό τα περίπου 80 δισ. ληξιπρόθεσμα που έχουμε αυτή τη στιγμή θα τα δούμε να μεγαλώνουν, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει ο κόσμος. Το επόμενο διάστημα αυτό που έχουμε μπροστά μας, ως υπουργείο Οικονομικών, είναι να εισπράξουμε τις δόσεις από τις 100 δόσεις, να εισπράξουμε τις δόσεις από τη φορολογία εισοδήματος, να εισπράξουμε τις δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ, να εισπράξουμε τα τέλη κυκλοφορίας.

Δεν είμαστε τρελοί να πάμε να φορτώσουμε τον κόσμο με ένα σωρό φορολογίες και υπερβολικά ποσά και να μην μπορεί να πληρώσει κανένας τίποτα, γιατί τότε θα αποτύχει όλο το οικοδόμημα». Κατά συνέπεια, εφόσον γίνουν πράξη αυτά που είπε χθες ο υπουργός, θα υπάρξει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ μόνο για όσους έχουν αυτό το εισόδημα και από εκεί και πάνω η φορολόγηση μπορεί να γίνει από το πρώτο ευρώ. Επομένως, αν κάποιος έχει 1.000 ευρώ τον μήνα εισόδημα θα φορολογηθεί περισσότερο από ότι σήμερα. Επισήμανε ακόμα ότι δεν υπάρχει στο γραφείο του εισήγηση για σκληρή φορολόγηση όσων έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ για τη φορολογία των αυτοκινήτων είπε ότι σκέφτονται παρεμβάσεις για την επόμενη χρονιά για να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό. «Γι' αυτή τη χρονιά θα έχουμε πολύ μικρές παρεμβάσεις, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι «θα αντιμετωπιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι κάτι το οποίο ήδη μελετούμε. Η δέσμευση όλων προεκλογικά ήταν ότι θα καταργηθεί -το τι θα γίνει τώρα από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα και άλλων». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, πολύ δύσκολα θα βρεθεί ισοδύναμο προκειμένου να μην ισχύσει η διάταξη, αφού ουδείς στην κυβέρνηση υπουργός δέχεται να πάρει πάνω του το συγκεκριμένο κόστος, που υπολογίζεται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός, πάντως, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη φορολογία τονίζοντας: «Στη φορολογία το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα είναι σαφέστατα διατυπωμένο στη συμφωνία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου. Είναι σαφέστατο το τι πρόκειται να γίνει, δεν θα βγάλουμε λαγούς από τα μανίκια, δεν θα κάνουμε τίποτα θεαματικό, δεν θα γίνει κάτι που θα καταστρέψει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Επίσης, προσέθεσε ότι «πολλά δε από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, και θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι όλα σε αρνητική κατεύθυνση», αναφέροντας πως «για παράδειγμα, για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο νομοθέτησε και θα προχωρήσει η διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών πολιτών προς το Δημόσιο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, βεβαίως για λίγες περιπτώσεις ακραίας φτώχειας και προβλημάτων κ.λπ., αλλά σκεφτείτε να μην είχαμε ούτε αυτό. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ρυθμίσεων χρεών όπου μειώνονται τα επιτόκια». «Έχουμε βεβαίως και πολλά προβλήματα και αρνητικά σημεία, αλλά έχουμε και αρκετά θετικά στοιχεία. Δεν θα καταστραφούμε το επόμενο διάστημα», τόνισε.


Ενημέρωση
Πρόσφατα Νέα
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page