top of page

Ο αποκλεισμός της Εθνικής Ελλάδος θα κοστίσει "οικονομικά" στη χώρα


Η Ελλάδα μπορεί να αποκλείστηκε με τον πλέον χειρότερο τρόπο της ιστορίας της, αλλά αυτή η απουσία της από το EURO της Γαλλίας, θα κοστίσει στην χώρα μας πολλά περισσότερα. Εκτός από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, η Ελλάδα θα χάσει από το οικονομικό της κέρδος. Διότι με την παρουσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο EURO το καλοκαίρι του 2016 θα μπορούσε να κινηθεί το χρήμα.

Ο λόγος δεν γίνεται για τα ποσά που θα λάμβανε η ΕΠΟ για την την πρόκριση και τα εκεί ματς. Μιλάμε για τα ποσά που θα διακινούνταν εντός χώρας από κάθε άλλη παράλληλη- άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένη με το EURO- δραστηριότητα. Αφορμή και ουσιαστικά βάση γι' αυτό το κομμάτι στάθηκε μία έρευνα ενός οργανισμού στην Πορτογαλία. Το «IPAM» που είναι ένας οικονομικός φορέας για το marketing, ένα marketing school, είχε ψάξει από πέρσι το θέμα και είχε βγάλει ορισμένα αντιπροσωπευτικά νούμερα.

Η σύγκριση λοιπόν ή καλύτερα η ταύτιση με την Ελλάδα ήρθε αυτόματα, μιας και με την Πορτογαλία από οικονομικής άποψης βρισκόμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο. Εχουμε το πιο κοντινό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (λίγο κάτω από το 200%), τον ίδιο πληθυσμό (λίγο πάνω από τα 10 εκατ. κατοίκους) και παρόμοια προβλήματα με την κρίση. Εκείνοι βέβαια μπορούν να υπερηφανεύονται πως πλέον λειτουργούν χωρίς την «Τρόικα», μα στην πραγματικότητα το χρέος τους παραμένει στο 128,7% του ΑΕΠ. Επίσης κοντά στα δύο εκατ. ψυχές ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ άλλες τόσες κινδυνεύουν να περάσουν αυτό το όριο. Πάνω κάτω όπως συμβαίνει και στα δικά μας μέρη δηλαδή, με τους δύο λαούς να έχουν χοντρικά την ίδια αγοραστική δύναμη.

Ας γυρίσουμε όμως στο EURO και τα χρήματα που θα κινηθούν παράλληλα με αυτό στην οικονομία της ιβηρικής χώρας. Καθώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο και το σύνολο του Φερνάντο Σάντος θα παίζουν στη Γαλλία και στο Euro, θα γίνεται τζίρος της τάξης των 485 εκατ. ευρώ. Τόσα τα έχει υπολογίσει η «IPAM» με την προϋπόθεση όμως οι Πορτογάλοι να προκριθούν από τον όμιλο, ειδάλλως το νούμερο μικραίνει. Εάν πάλι φτάσουν μέχρι τον τελικό, το ποσό θα εκτιναχτεί ακόμα και στα 650-670 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για χρήματα που έχουν να κάνουν με πάρα πολλούς τομείς και με αυτά θα έκαναν τζίρο από μεγάλες πολυεθνικές, μέχρι τις πιο μικρές επιχειρήσεις. Το Νο1 είναι οι διαφημίσεις. Ο διαφημιστικός χρόνος θα είναι πολύτιμος και πανάκριβος. Τα σποτάκια θα παρακινήσουν τον κόσμο να ψωνίσει τα προϊόντα. Την ίδια στιγμή θα δουλεύουν κάθε λογής επιχειρήσεις (όπως καφετέριες, εστιατόρια, supermarket).

Την ίδια στιγμή η UEFA ανακοίνωσε ότι υπολογίζει τα δικά της κέρδη καθαρά από τηλεοπτικά και εισιτήρια, να αγγίξουν το μισό δισ. ευρώ. Δηλαδή θα είναι αυξημένα κατά 200 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση της το 2012. Και εκεί θα μοιραστεί πιο εύκολα το χρήμα στις ομοσπονδίες. Οι Εθνικές θα πάρουν κι εκείνες πιο πλούσια ποσοστά, και η Ελλάδα θα είναι απούσα από αυτό.


Ενημέρωση
Πρόσφατα Νέα
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page