top of page

Επενδυτικές υποσχέσεις που έγιναν πραγματικότητα


Τι απέγιναν οι μεγάλες ξένες επενδύσεις, που κατά καιρούς είχαν υποσχεθεί σε Ελληνες πρωθυπουργούς, μέσα στην κρίση, γνωστές πολυεθνικές; Προχώρησαν και πόσο; Και ποια είναι, αν υπάρχουν, τα επόμενα σχέδιά τους; Κρίσιμα ερωτήματα που γεννώνται με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα μετά τη συνάντηση που είχε με τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κορυφαίο στέλεχος της Hewlett Packard, πριν από μια εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανάλογη συνάντηση είχε επί θητείας του και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Σε εκείνη μάλιστα είχαν δοθεί οι υποσχέσεις από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας ότι «θα έρθουμε και θα επενδύσουμε». Ηρθαν;

Στην πλειοψηφία τους οι πολυεθνικές έχουν προχωρήσει τις επενδύσεις που είχαν εξαγγείλει το 2013 στο πλαίσιο των τότε συναντήσεων, διότι είχαν ήδη κάνει μία προεργασία των συγκεκριμένων κινήσεων. Κι έτσι τις ολοκλήρωσαν τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο από το καλοκαίρι του 2014, όταν ουσιαστικά η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικών αναταράξεων, με κορύφωση τις πρόωρες εκλογές της 20ής Ιανουαρίου 2015, «ξαναπαγώνουν» τα επενδυτικά σχέδια και τηρούν θέση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το οικονομικό και πολιτικό τοπίο της χώρας. Από φέτος το καλοκαίρι, με την επιβολή των capital controls, προτεραιότητα δόθηκε στις εδώ θυγατρικές τους, προκειμένου να οχυρωθούν απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας. Μετά τις τελευταίες εκλογές όμως, οι πολυεθνικές δείχνουν ότι ανασυντάσσονται και επανέρχονται στα επενδυτικά τους σχέδια.

Ηδη η αμερικανική HP, που μεταφέρει τα προϊόντα της από τον Πειραιά μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό τον διπλασιασμό του όγκου διακίνησης εμπορευμάτων μέσα από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και την κατασκευή κέντρου μεταποίησης στη χώρα μας. Η Coca Cola τώρα προχωρά στην επένδυση ύψους 43 εκατ. ευρώ που είχε προαναγγείλει το 2013, καθώς ολοκληρώθηκε διεθνής διαγωνισμός και επελέγη ο ΟΤΕ, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία του Data Center που εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές εφαρμογές πληροφορικής περισσότερων από 36.000 εργαζομένων της στις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Η νοτιοκορεατική Samsung έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάτρα, όπου εδρεύει η θυγατρική της, Samsung Nanoradio Design Center. Η εν λόγω ερευνητική εταιρεία φιλοξενείται στο Patras InnoHub, όπου λειτουργεί η ελληνική εταιρεία Corallia, η οποία, με τη σειρά της, προάγει την καινοτομία στην έρευνα και την τεχνολογία, φιλοξενώντας στις υποδομές της ανάλογες δραστηριότητες τρίτων.

Η Philip Morris International μέσω της θυγατρικής της Παπαστράτος είχε ανακοινώσει το 2013 την επένδυση στον Ασπρόπυργο ύψους 25 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Η νέα επένδυση δημιουργεί 50 νέες θέσεις εργασίας και θα καταστήσει τη θυγατρική της Philip Morris Ιnternational εξαγωγικό κέντρο, με το 60% και άνω της παραγωγής να εξάγεται σε 30 χώρες, με τις πιο μακρινές αγορές να είναι το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη. Ταυτόχρονα φέτος ολοκληρώνεται η συμφωνία της Philip Morris για την αγορά πάνω από το 50% της παραγωγής των ελληνικών ανατολικών καπνών την τριετία 2013-2015. Η αξία αγοράς των ελληνικών καπνών στο τέλος του 2015 που θα καταβάλει η καπνοβιομηχανία αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ. Επίσης η φαρμακευτική GlaxoSmithKline είχε δεσμευθεί και προχώρησε στην αύξηση της παραγωγής της στην Ελλάδα, ενώ ο γερμανικός όμιλος Henkel έφερε πρόσθετη παραγωγή στην Eλλάδα. H φαρμακευτική Novartis έφερε στη χώρα τη θυγατρική της στα γενόσημα, Sandoz. Η άμεση επένδυση της Eldorado Gold στη Xαλκιδική θεωρείται ακόμα μια κορυφαία κίνηση για την οικονομία της χώρας.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Linde Hellas, η οποία είναι γνωστή για τη δραστηριότητά της στην αγορά των πεπιεσμένων και υγροποιημένων αερίων. Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει στη χώρα επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Ακόμη, η Unilever που έχει αποκτήσει την Ελαΐδα δεσμεύθηκε το 2013 και έφερε προϊόντα από το εξωτερικό για να παράγονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα δημιούργησε νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Σχηματάρι, ενισχύοντας την τοπική περιοχή με την πρόσληψη εργαζομένων.


Ενημέρωση
Πρόσφατα Νέα
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page