top of page

«Στριμώχθηκαν» η Google, το Facebook όπως και άλλες πολυεθνικές από το Ε.Κ.


Σε ακρόαση κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) τις πολυεθνικές, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις προτάσεις της επιτροπής η οποία ερευνά τις πρακτικές ορισμένων χωρών, να ευνοούν τις πολυεθνικές μέσω ειδικών φορολογικών αποφάσεων.

Σε ένα πεντάωρο debate η επιτροπή κάλεσε τους εκπροσώπους 11 πολυεθνικών εταιριών. Οι εταιρίες αυτές αρχικά είχαν αρνηθεί την πρόσκληση, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και αποδέχθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της επιτροπής. Στην συνάντηση δεν προσήλθαν οι εκπρόσωποι των εταιριών Fiat, Chrysler και Wal-Mart. Η συνάντηση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Πολλές από τις ερωτήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφορούσαν τις πρακτικές transfer pricing (ενδοομιλικές συναλλαγές - ροές χρημάτων εντός της ίδιας εταιρείας), αλλά και για το πως οι εκπρόσωποι των εταιριών "βλέπουν" τις προτάσεις του ΟΟΣΑ κατά των φορολογικών πρακτικών που σκοπεύουν στη φοροαποφυγή αξιοποιώντας τα κενά που υπάρχουν στη φορολογία μεταξύ των κρατών ή μετατοπίζοντας τα κέρδη τους με άλλους τρόπους [base erosion and profit shifting (BEPS)].

Οι ευρωβουλευτές κοινοποίησαν στη συνάντηση προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι πολυεθνικές υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογικές εκθέσεις (reports) από χώρα σε χώρα, σχετικά με τα κέρδη, τους φόρους και τις επιδοτήσεις, καθώς επίσης και προτάσεις για μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών [(common consolidated corporate tax base (CCCTB)] της οποίας η διαβούλευση για τη δημιουργία της έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Η Google ρωτήθηκε σχετικά με τη θυγατρική της στις Βερμούδες, ενώ το Facebook αντίστοιχα ρωτήθηκε γιατί έχει καταχωρημένα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα Νησιά Καϊμάν.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών επέμεναν ότι οι φορολογικές πρακτικές που χρησιμοποιούν είναι νόμιμες και επεσήμαναν τον μεγάλο αριθμό του προσωπικού που απασχολούν σε κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως είναι φυσικό δεν "ενθουσιάστηκαν" με την πρόταση για την υποχρεωτική υποβολή φορολογικών εκθέσεων (reports) από χώρα σε χώρα, ιδίως εάν αυτές οι εκθέσεις θα δημοσιοποιούνται. Πρόσθεσαν επίσης ότι, μια τέτοια υποχρέωση θα επιβάρυνε σημαντικά το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των εταιριών ήταν θετικοί ως προς την ιδέα της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας, εφόσον αυτή κάνει τους κανόνες σαφείς και ξεκάθαρους.

Αρκετές επιχειρήσεις πρότειναν από την πλευρά τους τη θέσπιση δεσμευτικού μηχανισμού διαμεσολάβησης φορολογικών διαφορών.

Πηγή: www.taxheaven.gr


Ενημέρωση
Πρόσφατα Νέα
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page