top of page

Πλαστό μήνυμα από την Γ.Γ.Δ.Ε. υποκλέπτει στοιχεία.

Πλαστό μήνυμα από το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Επιστροφή Φόρου» με αναφορά στο ποσό φαίνεται ότι κυκλοφορεί από mailbox σε mailbox αυτές τις ημέρες. Συνεργάτης του in.gr έλαβε το πειστικό μήνυμα ψαρέματος στοιχείων πιστωτικών καρτών και σας το παραθέτουμε.

20249862_phising3.limghandler.jpg

Το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από το "Tax Refund" και στο σώμα του αναφέρεται ότι ο παραλήπτης έχει επιστροφή φόρου από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ παραπέμπει σε αδιόρατο δικτυακό τόπο «για να λάβετε την επιστροφή φόρου σας», αναφέροντας συγκεκριμένα το ποσό των 452,30 ευρώ στο θέμα του e-mail.

20249864_phising1.limghandler.jpg

Όταν ο χρήστης κάνει κλικ πάνω στο κείμενο της παραπομπής οδηγείται σε πλαστό δικτυακό τόπο που φαίνεται να είναι αυτός της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εκεί αναφέρεται με κόκκινα γράμματα και διφορούμενη και κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας ότι «ο χρήστης θα επιστρέψει το καταβληθέν ποσό», και επιβεβαιώνοντας στοιχεία πιστωτικής κάρτας, συμπληρώνοντας ακόμα και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας, «τα χρήματα θα πιστωθούν» στον λογαριασμό του. Το «πλήκτρο» γράφει «Πάρτε Φόρος» και η διεύθυνση από την οποία προέρχεται δεν είναι αυτή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά η telas.by (διεύθυνση που ανήκει σε μια επιχείρηση κατασκευής οροφών στην Ρωσία). Από την κακή χρήση της γλώσσας, που προέκυψε από την προφανή προσπάθεια προσαρμογής ενός πλαστού μηνύματος σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με την χώρα, αλλά και από την διεύθυνση είναι φανερό ότι πρόκειται για μήνυμα phishing. Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες (όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.ά.) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται σχετικές καταγγελίες στην διεύθυνση ccu @ cybercrimeunit . gov . gr ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464. Πώς θα αναγνωρίζετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος, τα λεγόμενα μηνύματα phishing. Οι ειδικοί των Εργαστηρίων Kaspersky διακρίνουν μερικές ενδείξεις που φανερώνουν προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω ειδοποιήσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από δήθεν επίσημους φορείς. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε πριν κάνετε κλικ σε ένα link που περιέχεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την Darya Gudkova, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης Περιεχομένου και Έρευνας στο Kaspersky Lab, να θυμάστε ότι τα επίσημα email:

  • δεν ζητούν ποτέ από τους πελάτες να εισάγουν και να επιβεβαιώσουν προσωπικές πληροφορίες ή στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμώνμέσα από links (παραπομπές) που περιέχονται σε αυτά.

  • Δεν απειλούν να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς των πελατών.

  • Μην κλικάρετε ποτέ σε ένα link αν το πρόγραμμα antivirus ή ο browser σας το αποκλείσει.

  • Πρέπει να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή στα links που περιέχονται στο μήνυμα. Αν το link που περιλαμβάνεται στο e-mail οδηγεί σε μιαανεπίσημη ιστοσελίδα ή

  • αν το κείμενο του email υποδεικνύει τη διεύθυνση μιας επίσημης ιστοσελίδας ενώ το link οδηγεί σε μια άλλη σελίδα, αυτό αποτελεί στοιχείο ότι ενδέχεται να έχετε ένα phishing email μπροστά σας.

  • Αν έχετε αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του email, επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών του οργανισμού που υποτίθεται ότι σας έστειλε το email για να ανακαλύψετε αν το συγκεκριμένο μαζικό email όντως στάλθηκε.

Ενημέρωση
Πρόσφατα Νέα
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page