Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για κρατικό δάνειο
Από σήμερα μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση, προκειμένου να λάβουν κρατικό δάνειο μέσω του νέου μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων, της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που διαθέτει κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα είναι στο «σκοτάδι», καθώς οι όροι, οι προϋποθέσεις και ποιες τελικά θα επιλεγούν θα γίνουν γνωστά σε δεύτερη φάση, αφού πρώτα ενεργοποιηθούν οι «κόφτες» έτσι ώστε να εξαιρεθούν όσες μπορούν να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δηλαδή δεν θα γνωρίζουν το επιτόκιο, το ποσό που θα λάβουν και γενικότερα δεν θα γνωρίζουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Παράγων του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι όλα αυτά θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων (10 Απριλίου), προκειμένου να μην τροποποιήσουν τα οικονομικά τους δεδομένα όσες επιχειρήσεις υποβάλουν τη σχετική αίτηση.
myBusinessSupport
Από σήμερα όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», εφόσον απασχολούν από 1 έως 500 εργαζομένους, με τον όρο να μην κάνουν απολύσεις, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Οπως αναφέρει ο ίδιος παράγων, δεν υπάρχει αριθμός προτεραιότητας, αντιθέτως όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν μία προς μία και με βάση τον αλγόριθμο που έχει δημιουργηθεί. Στις 11 Απριλίου, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, θα ανακοινωθεί το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από το τέλος Απριλίου. Η ρύθμιση θα προβλέπει ανώτατο ποσό ανά επιχείρηση.
Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελουμένων, μέσω του πληροφορικού συστήματος Taxis. Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.). Επί της ουσίας, με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία. Οπως έχουν δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός και συντονιστής του προγράμματος Θ. Σκυλακάκης, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο νέος μηχανισμός
Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή το κρατικό δάνειο, χορηγείται εντός του Απριλίου. Παρακάτω παρουσιάζεται το πλαίσιο του νέου μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων.
• Αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζομένους.
• Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
• Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
• Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς –εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης– θα επιστραφεί στο κράτος στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
• Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
• Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από έναν τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.