top of page

Football Money League 2015

Τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων του κόσμου έφτασαν τα €6,2 δισ. (£5,2 δισ.) την περασμένη περίοδο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης των €800 εκ. (£669δισ.) (14%), σύμφωνα με τη 18η έκδοση του Football Money League της Deloitte.

Ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Η ανάπτυξη που σημείωσαν οι κορυφαίες 20 ομάδες υπήρξε αξιοσημείωτη. Παρότι μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασαν τον πήχη των €500εκ. (£418,1εκ.) εσόδων, προβλέπουμε ότι και οι πέντε κορυφαίες ομάδες μπορούν να φτάσουν αυτό το σημείο μέχρι την επόμενη χρονιά. Τα εμπορικά και τα ραδιοτηλεοπτικά έσοδα είναι τώρα περισσότερο σημαντικά από ποτέ για να κινητοποιήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό των ομάδων και να τις ωθήσουν να βάλουν τους καλύτερους παίκτες στα γήπεδα. Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη επικράτηση των «Μεγάλων Πέντε» ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων φέτος, με μόνο τη Γαλατασαράι (της Τουρκίας) να τα καταφέρνει από τις ομάδες που δεν αγωνίζονται στα πρωταθλήματα αυτά».

Για δέκατη χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης Football Money League με έσοδα ύψους €549,5 εκ. (£459,5 εκ.). Η ομάδα παρουσίασε αύξηση εσόδων ύψους €30,6 εκ. (£25,6 εκ.) (6%): ραδιοτηλεοπτικά έσοδα €15,9 εκ. (£13,3 εκ.) (8%) και εμπορικά έσοδα €19,9 εκ. (£16,6 εκ.) (9%).

Ο Jones πρόσθεσε: «Η άνευ προηγουμένου νίκη του Champions League για δέκατη χρονιά και η διατήρηση της κορυφής της κατάταξης Money League έφερε το «διπλό δεκάρι»(Doble Décima) στη Ρεάλ Μαδρίτης τη χρονιά 2013/14. Η συνεχής επιτυχία της ομάδας στα γήπεδα συμπληρώθηκε από την οικονομική της δύναμη και το κατόρθωμα αυτό ενισχύει τη θέση της ως την πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή ομάδα όλων των εποχών. Ωστόσο, η εμπορική ανωτερότητά της απειλείται από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός των άλλων».

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέφερε έσοδα ύψους €518 εκ. (£433,2 εκ.) το 2013/14, γεγονός που την έφερε στη δεύτερη θέση των ομάδων με τα υψηλότερα κέρδη στον κόσμο, ανεβάζοντάς τη δυο θέσεις από την 4η θέση και αναδεικνύοντάς τη στη δεύτερη ομάδα που ξεπερνά για πρώτη φορά τον πήχη των €500 εκ. (£418,1 εκ.).Αυτό αποδεικνύει πόσο δυνατό brand name έχει η αγγλική ομάδα αφού και παλιότερα συναγωνιζόταν ομάδα του baseball της Αμερικής που είναι ευρέως γνωστή παγκοσμίως τους New York Yankees. Αυτή τη χρονιά η ομάδα του Μάντσεστερ είναι ουσιαστικά μια κακή χρονιά αφού τερμάτισε κάτω από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη και αυτό ίσως τις κοστίσει μελλοντικά σε έσοδα.

Ο Austin Houlihan, Senior Manager στη Deloitte, σχολίασε: «Παρά το γεγονός ότι η χρονιά 2013/14 ήταν φτωχή εντός γηπέδων, η εμπορική στρατηγική της Γιουνάιτεντ να εξασφαλίζει διεθνείς και εγχώριους συνεταίρους της προσφέρει ουσιαστική ανάπτυξη. Τα εμπορικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 83% τα τελευταία τρία χρόνια. Χάρη στις τελευταίες ραδιοτηλεοπτικές συμφωνίες της Premier League, τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα επίσης, αυξήθηκαν κατά 34% φτάνοντας τα €162,3 εκ. (£135,8 εκ.)».

Οκτώ ομάδες της Premier League εντάσσονται μέσα στις κορυφαίες 20 αυτή τη χρονιά, με τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ και την Έβερτον να προστίθενται στις έξι αγγλικές ομάδες που ήδη βρίσκονταν στην κατάταξη του Money League από πέρυσι. Η συνύπαρξη αυτών των 2 ομάδων στην τελική λίστα είναι διότι η συμφωνία που έκλεισαν αυτή τη χρονιά με χορηγούς ήταν άκρως δελεαστική προς αυτούς και αυτό τους διαφήμισε περισσότερο καθώς με αυτά τα χρήματα έκαναν ηχηρές μεταγραφές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα γεμάτα γήπεδα και πώληση προϊόντων από τις μπουτίκ τους.

Ο Houlihan εξήγησε: «Οι νέες ραδιοτηλεοπτικές συμφωνίες της Premier League έχουν αποφέρει σημαντικές αυξήσεις εσόδων σε όλες τις αγγλικές ομάδες πρώτης σειράς. Πρακτικά, όλες οι ομάδες της Premier League κατέγραψαν ρεκόρ εσόδων το 2013/14. Ανάμεσά τους, οι οκτώ αγγλικές ομάδες στις κορυφαίες 20 απέφεραν συνολικά ραδιοτηλεοπτικά έσοδα ύψους €1,1 δισ. (£0,9 εκ.). Το γεγονός ότι όλες οι ομάδες της Premier League βρίσκονται στις κορυφαίες 40 αποδεικνύει τον τεράστιο αντίκτυπου του πρωταθλήματος παγκοσμίως και επίσης, της ισότητας όσον αφορά στη διανομή που οι ομάδες απολαμβάνουν σε σχέση με τους ομολόγους τους στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Premier League διαπραγματεύεται για το νέο κύκλο των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων και των περαιτέρω αυξήσεων που αναμένονται». Η ομάδα έκπληξη είναι από τη γειτονική Τουρκία, η Γαλατασαράι. Η Γαλατασαράι είναι η μόνη ομάδα που βρίσκεται έξω από τα «πέντε μεγάλα» πρωταθλήματα και βρίσκεται στη σχετική λίστα στη 18η θέση, με τα έσοδα της να ανέρχονται στα € 161.9 εκ. το 2013/14. Πρόκειται για μια μικρή αύξηση από την προηγούμενη σεζόν που τα έσοδα της τότε ήταν στα € 157 εκ. Στο γήπεδο, τη σεζόν του 2013/14 ήταν αρκετά επιτυχής, με τον σύλλογο να φτάνει στη 2η θέση της Super Lig Τουρκίας και με ένα τίτλο, το Κύπελλο Τουρκίας που το κατακτά για πολλοστή φορά με αριθμό ρεκόρ για 15η φορά.

Πηγή: www.deloitte.com


Ενημέρωση
Πρόσφατα Νέα
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page