top of page

Ρύθμιση χρεών έως 50.000 ευρώ σε 10 χρόνια


Προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) να έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016.

Η ρύθμιση αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ χρωστούσαν έως 50.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ έως 31/12/2016.

Από χθες μπορούν να ρυθμίσουν χρέη ασφαλισμένοι του τ. ΟΑΕΕ οι οποίοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και χρωστούν μέχρι 50.000 ευρώ, ή όσοι έχουν πτωχευτική ικανότητα, χρωστούν από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και το 85% των χρεών τους συγκεντρώνεται σε χρέη προς το Δημόσιο.

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν και όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, καθώς δηλώνοντας επανέναρξη εργασιών στην εφορία, με το ίδιο ΑΦΜ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση. Επίσης όσοι χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον ποσό και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο των 50.000 ευρώ. Ποιοι θα πρέπει να περιμένουν

Οι επιχειρήσεις, ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) και οφειλές προς ΕΦΚΑ ή και ΑΑΔΕ κάτω των 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση εντός των επόμενων μηνών.

Το ίδιο ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες, ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι κλπ), όπως και για τους αγρότες.

Λόγω της πρόσφατης παράτασης που δόθηκε μέχρι 28/2/2018 για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, οι συγκεκριμένες οφειλές δεν έχουν καταστεί, ούτε και θα καταστούν έως τις 28 Φλεβάρη ληξιπρόθεσμες.

Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω ασφαλισμένοι αν έμπαιναν από τώρα στην διαδικασία θα μπορούσαν να ρυθμίσουν μόνο χρέη από το 2015 και παλαιότερα. Κι ακριβώς επειδή η αίτηση για ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση υποβάλλεται άπαξ και θεωρείται δια παντός οριστική, δηλαδή δεν επιτρέπεται επανυποβολή της, η ένταξη ειδικά γι αυτές τις ομάδες αναβάλλεται, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του 2016.

Συνεπώς οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια πλατφόρμα τα χρέη τους από τις 19 Μαρτίου 2018, ενώ οι αγρότες από τον ερχόμενο Μάιο. Κριτήρια ένταξης - Δόσεις Προϋπόθεση ένταξης στη διαδικασία ρύθμιση οφειλών είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει επιτύχει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία (ακόμα και το φορολογικό έτος 2017, εφόσον επιθυμεί).

Επίσης η οφειλή, μετά το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων να αξιολογείται ως βιώσιμη και συγκεκριμένα είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη του ετησίου εισοδήματος του οφειλέτη (π.χ. για εισόδημα 5.000 ευρώ, η οφειλή μετά το «κούρεμα» να είναι μέχρι 40.000 ευρώ)

Τέλος η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη να είναι μικρότερη από το 25πλασιο της οφειλής προς ρύθμιση (π.χ. για οφειλή προ «κουρέματος» 40.000 ευρώ, δεν πρέπει τα περιουσιακά στοιχεία να υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ).

Η ελάχιστη δόση της ρύθμισης ορίζεται στα 50€ και περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και επιμήκυνση της εναπομείνασας οφειλής έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του οφειλέτη. Συγκεκριμένα:

- για οφειλές έως 3.000 ευρώ προσφέρονται μέχρι 36 δόσεις.

- για οφειλές 3.000,01 – 20.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις

- για οφειλές 20.000,01 – 50.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων και επιπλέον «κούρεμα» 95% προστίμων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις.

Για τον καθορισμό της δόσης λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα δόσεων προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του καθαρού εισοδήματος (EBITDA), προσαυξημένο με το μέσο όρο τριετίας των εσόδων από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια). Δηλαδή πως ο οφειλέτης μπορεί να δίνει το 1/3 του καθαρού εισοδήματός του για την αποπληρωμή των οφειλών του.

Η αίτηση αξιολογείται μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, όπως στοιχεία του οφειλέτη ή και τυχόν συνοφειλετών, οικονομικά στοιχεία, κατάλογος όλων των πιστωτών και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή αλλά και πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο που να βεβαιώνει ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης.


Ενημέρωση
Πρόσφατα Νέα
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page