top of page

Εκπτώσεις έως 80% σε πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία


Νομοσχέδιο-σκούπα με εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων η νέα αρχιτεκτονική των προστίμων για τη «μαύρη εργασία» αλλά και αλλαγές στον χρόνο έναρξης συνταξιοδότησης των αγροτών, αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα.

Στα εργασιακά, οι προωθούμενες διατάξεις, που σύμφωνα με πληροφορίες συζητούν εδώ και μήνες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηρίζονται στη λογική κλιμάκωσης των προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη. Παράλληλα, βέβαια, και έπειτα από διαβούλευση και με τους εργοδοτικούς φορείς, αναμένεται να ενσωματωθούν και σημαντικές εκπτώσεις στο ύψος του προστίμου. Ετσι, οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλλουν σημαντικά μειωμένα πρόστιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσλάβουν νόμιμα τους εργαζομένους που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καταγραφεί στον πίνακα προσωπικού.

Να σημειωθεί πως σήμερα, το επιβαλλόμενο πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που έπειτα από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας διαπιστώνεται ανασφάλιστος ανέρχεται σε 10.549,44 ευρώ (586,08 ευρώ επί 18 μήνες). Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται σε 9.197,10 ευρώ ανά ανασφάλιστο υπάλληλο (510,95 ευρώ επί 18 μήνες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου που προωθείται, οι εκπτώσεις στα πρόστιμα ενδέχεται να αγγίζουν και το 80%. Συγκεκριμένα, βάσει ενός από τα σενάρια που εξετάζονται, εφόσον ο εργοδότης υπογράψει τρίμηνη σύμβαση εργασίας με τον απασχολούμενο που διαπιστώθηκε ανασφάλιστος, το πρόστιμο θα πέφτει στα 7.000 ευρώ. Εάν η σύμβαση είναι 6μηνη, το πρόστιμο θα μειώνεται στα 5.000 ευρώ, ενώ εάν είναι ετήσια θα περιορίζεται στα 2.000 ευρώ.

Βασική, επίσης, προϋπόθεση για την έκπτωση είναι ο εργοδότης πριν από τη νέα σύμβαση να αναγνωρίσει 3 μήνες ασφάλισης για κάθε εργαζόμενο που διαπιστώνεται ότι δεν τον έχει δηλώσει στον πίνακα προσωπικού, αυξάνοντας εμμέσως το πρόστιμο κατά περίπου 700 ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει, επίσης, ρήτρα απασχόλησης αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ώστε να διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν δηλαδή ο εργοδότης είχε 20 εργαζομένους και 2 ανασφάλιστους, πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί ο «διακανονισμός» να απασχολεί συνολικά 22 εργαζομένους.

Μεταξύ των ασφαλιστικών διατάξεων που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου είναι –σύμφωνα με πληροφορίες– και αυτή που ορίζει ότι από το 2018 οι αγρότες θα αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης τη μέρα που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (67 έτη). Πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η συνταξιοδότηση των αγροτών ξεκινούσε τον Ιούλιο της χρονιάς κατά την οποία συμπλήρωναν το 67ο έτος της ηλικίας τους και όχι κατά τον μήνα των γενεθλίων τους, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 προβλέφθηκαν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων. Ομως παρά την κατάργηση του ΟΓΑ και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, το 2017 οι αγρότες συνέχισαν να συνταξιοδοτούνται με βάση τον χρόνο συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Δηλαδή, τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους συνταξιοδοτήθηκαν όσοι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ έχουν γεννηθεί το 1950. Με την προωθούμενη διάταξη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά ως χρόνος έναρξης της συνταξιοδότησης των αγροτών ορίζεται η ημέρα κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα «κλείνει» το 67ο έτος της ηλικίας του.

Στις υπό κατάθεση διατάξεις περιλαμβάνονται επίσης και αυτές που καθορίζουν τους όρους επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών. Πρόκειται για ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και μεταξύ άλλων καθορίζουν τις αρμοδιότητες των εισαγγελέων, τον διορισμό επιτρόπων και τις ποινικές ευθύνες για την επιτροπεία ανήλικων μεταναστών που έρχονται ασυνόδευτοι στη χώρα μας.


Ενημέρωση
Πρόσφατα Νέα
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page